Lettere å nå treningsmål med personlig oppfølging

For Kristoffer Dyraas har treningen vært en følgesvenn gjennom hele livet. Den interessen kommer godt med som personlig trener hos MOVA.

Personlig trener

Inspirasjon

T-MOV-00226

Som barn og ungdom var han innom tilnærmet alle tenkelige idretter - alltid med en sterk  indre motivasjon om å mestre de ulike fysiske utfordringene.

 – Jeg hadde en far som ble rimelig lei av at jeg byttet interesser flere ganger i året, sier Kristoffer og ler høyt.  

 – Men jeg har alltid vært interessert i alt som har med fysisk aktivitet å gjøre. Jeg har et behov for å være litt god i alt, fremfor å bli skikkelig god i én ting når det gjelder idrettsgrener.

Det var interessen for mangfold og allsidighet som til slutt også ledet Kristoffer inn på karriereveien han har i dag - som personlig trener hos treningskjeden MOVA på Hønefoss.

Fra Garden til trening som fag

Selv om treningslidenskapen alltid hadde vært til stede, var det først etter en periode i Forsvarets rekker at Kristoffer virkelig fant ut hva han ville satse på. Som 20-åring tjenestegjorde han i Drilltroppen i Hans Majestet Kongens Garde.

 – I Garden fikk trent på utholdenhet, både fysisk og psykisk. Det var til tider tøft, men jeg lærte at jeg har en genuin evne til å fokusere på detaljer og være nøyaktig, forteller han.

I 2014 tok Kristoffer personlig trenerutdanning. Deretter jobbet han som PT og treningsinstruktør i noen år. Men etter hvert fattet han interesse for å utvide kompetansen ytterligere.

 – Jeg hadde stor nytte av PT-utdannelsen, men klarte ikke helt å selge meg inn som en komplett pakke. Så fra 2015 til 2019 tok jeg en rekke kurs innen forskjellige treningsformer som crossfit, calisthenics  og street workout.

T-MOV-00227

«Mitt tips er å starte veldig rolig med små, målbare økter et par ganger i uken. Kroppen og psyken vil gradvis venne seg til regelmessig aktivitet når du bygger gode rutiner.»

Kristoffer, PT hos MOVA

Tverrfaglig trygghet

Deretter ble det en  mer omfattende utdanning.

 – I 2019 begynte jeg på en fireårig bachelorutdanning i osteopati på Høyskolen Kristiania som jeg fullførte i fjor. Der lærer man ikke bare om muskler og skjelettstruktur, men også sykdomslære, grunnleggende medisin og en helhetlig forståelse av kroppen, sier Kristoffer.

Den tverrfaglige bakgrunnen gir ham trygghet til å vurdere forskjellige utfordringer og sette sammen effektive programmer - enten målet er prestasjonsløft, rehabilitering eller bedre helse og livskvalitet.

 – Som osteopat og personlig trener kan jeg sette sammen treningsopplegg tilpasset den enkelte. Hvis man har smerter eller underliggende sykdommer og skader, er den medisinske kunnskapen fra osteopatutdanningen uvurderlig. Det gjør at jeg kan tilby en helhetlig, trygg og evidensbasert veiledning ut fra forutsetningene til hver enkelt.

 Kristoffers erfaring fra ulike idretter gir han en god forståelse for hvor skoen trykker – bokstavelig talt. Han har selv pådratt seg en rekke skader gjennom fysisk aktivitet og blitt rehabilitert.

 – Jeg bruker meg selv som eksempel og deler gjerne mine erfaringer. Jeg vet hvor frustrerende og demotiverende det kan være å få seg en smell. Min jobb blir å støtte og veilede, slik at kundene mine føler seg ivaretatt og ikke gir opp.

T-MOV-00228

Bryt barrierer før du starter

For mange fremstår likevel starten på et treningsregime som den aller største utfordringen. Den såkalte dørstokkmila og motstanden mot å bevege seg ut av den trygge komfortsonen er ofte årsaken til at mange gode intensjoner strander. Dette er noe Kristoffer har et bevisst fokus på å hjelpe folk med.

 – Mange sliter med å finne motivasjon og kommer lett med unnskyldninger for å unngå fysisk ubehag. Å starte trening kan by på psykiske barrierer som frykt for å gjøre feil eller bli dømt av andre, forklarer Kristoffer.

Han anbefaler å skrive ned hvilke gevinster man ønsker å oppnå ved trening. Når man har definert de personlige målene, vil det være lettere å holde motivasjonen oppe i motbakkene.

 – Det handler også om å tørre å bruke egen stemme mot deg selv. Jeg er ikke redd for å si at man må prioritere treningen dersom man virkelig vil nå målene. En time foran TV-en må kanskje ofres til fordel for en treningsøkt enkelte ganger.

Treningen må tilpasses hverdagen

Kristoffer understreker at alle treningsopplegg må individualiseres og ta hensyn til folks livsstil og tilgjengelige tid.

– Mitt tips er å starte veldig rolig med små, målbare økter et par ganger i uken. Kroppen og psyken vil gradvis venne seg til regelmessig aktivitet når du bygger gode rutiner.

Når basisnivået først er etablert, kan man begynne å øke progresjonen ytterligere ved å trene litt lenger, litt tyngre eller med høyere intensitet. Samtidig er tålmodighet og velfortjent belønning ved måloppnåelse avgjørende for å holde livsstilsendringen vedvarende over tid.

– Konkrete delmål underveis, som å trene fast tre ganger i uken i én måned, er kjempeviktig. Når du bikker milepælene, må du huske å belønne deg selv med noe du setter pris på.

For dem som virkelig ønsker hjelp til å lykkes med gode vaner, er Kristoffer og resten av PT-teamet hos MOVA selvskrevne støttespillere.

– En av MOVA sine store styrker er at vi har personlig trener-kompetansen til å veilede og motivere på et grundig, faglig fundament. Vi driver ikke med synsing, men hjelper deg ut fra din konkrete situasjon og dine mål.