Slik kommer du i gang med treningen

Å begynne for ambisiøst, er en dårlig ide. De fleste som gir opp i startfasen, gjør det fordi de har satt seg urealistiske mål, sier Atle Arntzen, PT-ansvarlig hos MOVA.

Treningstips

Atle Arntzen

For mange kan det være en stor utfordring å begynne med regelmessig trening og fysisk aktivitet. Hva skal egentlig til for å komme i gang?

– Å begynne for ambisiøst, er en dårlig ide. De fleste som gir opp i startfasen, gjør det fordi de har satt seg urealistiske mål, sier Atle Arntzen, PT-ansvarlig hos MOVA.

Arntzen har over 25 års erfaring fra treningsbransjen, og har skrevet bok om trening og motivasjon. Selv om de fleste er klar over at trening er bra både for den fysiske og psykiske helsen, kan det være vanskelig å komme i gang og holde fast ved gode rutiner over tid. 

– Det viktigste er rett og slett å bygge en vane. Konkrete mål kan man sette senere, er rådet fra Arntzen. 

– Hva er dine beste tips for å komme i gang?

– Jeg anbefaler alle som er helt i startgropen å begynne rolig. Trening 20 minutter to ganger i uken er mye bedre enn å gå for én time én gang i uken. Kroppen og psyken venner seg gradvis til regelmessig aktivitet, så det handler om å etablere en ny og god rutine fra begynnelsen av.

Atle Arntzen

«Prøv deg gjerne frem, og finn noe du synes er gøy. Noen trives best med styrketrening, andre med kondisjonstrening eller gruppetimer. Det viktigste er at treningen tilpasset din motivasjon og behov.»

Atle Arntzen, Leder for personlig trening i MOVA.

Gjør det til en vane

Små justeringer i hverdagen er nok til å skape resultater over tid. Det kan være å gå av bussen et stopp tidligere, ta trappene istedenfor heisen, eller gå en kveldstur. Slike enkle grep krever minimal innsats, men gir stor effekt hvis de gjøres til en vane. 

 Arntzen anbefaler også å finne en aktivitet du trives med. Treningen må oppleves positiv fra starten av. Fokuser på hva du får ut av trening, som bedre helse, humør og overskudd, ikke bare på kaloriforbrenning og vektnedgang. Trives du med aktiviteten, er sjansen større for at du holder motivasjonen oppe over tid.

 – Prøv deg gjerne frem, og finn noe du synes er gøy. Noen trives best med styrketrening, andre med kondisjonstrening eller gruppetimer. Det viktigste er at treningen tilpasset din motivasjon og behov, anbefaler Arntzen.

Dørstokkmila

Det er naturlig at motivasjon vil variere fra tid til annen, og dørstokkmila kan ofte oppleves som en stor barriere. 

– Vi mennesker er flinke til å finne unnskyldninger for å unngå ubehag, så derfor kan det være lurt å lage deg mentale strategier for å håndtere vanskelige situasjoner. 

Dersom du er flink til å minne deg selv på hva treningen skal gi deg av gevinster, vil du oppleve det som enklere å aktivisere deg. Skriv gjerne ned hvilke gevinster du ønkser å oppnå. 

– Vi angrer gjerne på treningen som ikke ble noe av, men er alltid fornøyd med treningen som faktisk ble gjort. Vær bevisst ditt mentale fokus og indre dialog. Da vil du oftere ta de gode valgene, sier Arntzen.

Øk progresjonen underveis

Når man først har etablert et grunnlag med jevnlig aktivitet, er neste steg å sørge for progresjon underveis. 

– Øk tiden, tempoet eller tyngden etter hvert som kroppen venner seg til treningsbelastningen. På den måten oppnår du nye personlige seire og merker at kroppen blir sterkere og i bedre form, sier han legger til:

– Unngå å stagnere på et nivå over lengre tid. Kroppen tilpasser seg raskt til et gitt aktivitetsnivå, så du må skru opp intensiteten jevnlig for å fortsette å gjøre framgang.

 Arntzen understreker at man må være tålmodig.

– Sett gjerne opp konkrete delmål, for eksempel å trene fast tre ganger i uken i én måned, eller å fullføre et mosjonsløp. Når du når målet, bør du belønne innsatsen med noe du setter pris på. Da øker sjansen betraktelig for at de gode rutinene blir en varig livsstilsendring, sier han.

Personlig trener

Bruker du en personlig trener øker sjansen for at du lykkes med treningsprosjektet. Hos MOVA er PT-ene sertifisert og har høy fagkompetanse innen trening, kosthold og coaching. I tillegg har de ofte praktisk erfaring fra ulike idretter og friluftsliv. 

– En personlig trener vil sette sammen et trenings- og kostholdsprogram spesielt tilpasset deg, enten det er vektnedgang, styrkeøkning, kondisjonsløft eller rehabilitering, forklarer Arntzen.

Mange finner også stor motivasjon og glede i å trene sammen med andre, enten det er venner, kolleger eller ukjente. Ved å trene i gruppe med en personlig trener til stede, får man både det sosiale aspektet og faglig oppfølging. 

– Dette gir ofte svært gode resultater. Jeg anbefaler absolutt å prøve PT-grupper, eller å bestille en egen personlig trener, for en effektiv og inspirerende trening.