Fra kraftig overvekt til personlig trener

For Lene Myhrvold startet veien mot en sunnere livsstil etter en fase i livet med mye stress og trøstespising. Nå bruker hun egne erfaringer i jobben som personlig trener hos MOVA for å hjelpe andre.

Personlig trener

Inspirasjon

T-MOV-00232

Lene Myhrvold var sunn og aktiv i barne- og ungdomstiden. Det ble et naturlig valg å gå idrettslinjen på videregående. Men voksenlivet skulle by på utfordringer, noe som fikk Lene inn i en negativ spiral hvor fysisk aktivitet fikk mindre og mindre plass.

 – Det var flere ting som bygget seg opp. Vi hadde alvorlig sykdom i familien og en jobbsituasjonen med mye reising, konferanser og representasjon, gjorde ikke situasjonen noe enklere.

Stresset og bekymringene tok overhånd, og trøstespising ble en uvane som fikk vekten til å øke kraftig.

 – Det ble for mye god mat og drikke. Da gikk det som det gikk. Jeg gikk kraftig opp i vekt, forklarer Lene.

Tok tak i eget liv

Da koronapandemien traff i 2020, og hun ble sittende på hjemmekontor, bestemte hun seg for å ta grep.

 – Jeg fant ut at nå har jeg all verdens tid til å faktisk ta tak i egen helse. Da begynte jeg på min egen livsstilsendring.

Livsstilsendringen viste seg å bli solid. Over de neste to årene gikk Lene ned imponerende 40 kilo gjennom å jobbe med varige endringer i kosthold, rutiner og ikke minst det mentale. I 2022 fullførte hun PT-utdanningen og jobber nå hos MOVA på Raufoss som PT og kostholdsveileder.

– Endringen var helt nødvendig for egen helse, og det ble en veldig lærerikt og fin prosess. Jeg fikk jobbe mye med meg selv og fant glede i fysisk aktivitet igjen. Det beste av alt er at jeg nå bruker mine egne erfaringer til å hjelpe andre.

T-MOV-00230

«Endringen var helt nødvendig for egen helse, og det ble en veldig lærerikt og fin prosess. »

Lene, PT hos MOVA

Veien mot en sunnere livsstil

Lenes historie viser at veien mot en sunnere livsstil krever tålmodighet, utholdenhet og evne til å tenke langsiktig. Hun har flere råd til andre som ønsker å endre livsstil:

 – Det første er å ikke gape over for mye. Mange tenker at de er skikkelig motiverte og har kjempelyst til å få en bedre helse. Da starter de gjerne med alt for mye, enten det er på treningssenter eller ute, sier hun og legger til:

 – Du må ha en plan på hva du vil trene, og hvor mange ganger i uka er det realistisk at du trener. De to svarene er som oftest ganske forskjellige.

Lene understreker viktigheten av å starte rolig og bygge varige vaner. For høye krav og forventninger fra start gjør det lett å gi opp. Hun råder folk til å være snille med seg selv og unngå nybegynnerfeil.

 – Endringene du ønsker kommer ikke over natta. Det tar tid å bygge muskler, gå ned i vekt og å få bedre kondisjon.

 Et holistisk syn på endring

En annen viktig faktor er å se hele mennesket. Det må jobbes med både kosthold, trening og psyke. Kun å løpe seg ned noen kilo fungerer sjelden i lengden.

 – Hvis man ikke jobber med kosthold, rutiner og vaner, og man er fysisk aktiv og klarer å gå ned i vekt, så er sannsynligheten for at man går opp igjen ganske mye høyere hvis man ikke har tatt noen grep om kostholdet sitt, forklarer hun.

 – Det handler mye om mengder og mengdekontroll. Det handler også om å finne en balanse i livet som man kan leve med. Du må gi deg selv rom for å leve et godt liv.

 Å overkomme dørstokkmila

For mange oppleves selve starten, eller dørstokkmila, som den største utfordringen. Uvanen med å finne unnskyldninger for å unngå ubehag sitter dypt plantet hos de fleste.

 – Vi er flinke til å finne unnskyldninger, så derfor kan det være lurt å lage strategier for å håndtere vanskelige situasjoner.

Lene anbefaler å skrive ned motivasjonsfaktorene som får deg opp fra sofaen når dørstokkmila virker uoverkommelig. Konstant bevissthet rundt indre dialog og mentale fokus gjør det lettere å ta de rette valgene.

 – Dersom du er flink til å minne deg selv på hva treningen skal gi deg av gevinster, vil du oppleve det som enklere å aktivisere deg. Vi angrer gjerne på treningen som ikke ble noe av, men er alltid fornøyd med treningen som faktisk ble gjort.

T-MOV-00231

En personlig trener kan være nøkkelen

Selv om livsstilsendringer kan føles enorme og overveldende, finnes det gode hjelpere hos MOVA. Her er de personlige trenerne sertifisert med solide kunnskaper innen trening, kosthold og coaching.

 – En personlig trener vil sette sammen et trenings- og kostholdsprogram spesielt tilpasset deg, enten det er vektnedgang, styrkeøkning, kondisjonsløft eller rehabilitering, sier Lene.

Gjennom egne personlige erfaringer har Lene en unik innsikt i de ulike fasene og utfordringene som møter folk på veien.

 – Det er mye følelser involvert, en vilje til å gjennomføre endringer, men ikke helt vite hvordan man skal gjøre det. Der kan jeg bruke både kunnskapen og mine egne erfaringer til å veilede på en god måte.